Președinte FOBAC – Academician Prof. Dr. doc H.C. Ioan Pop de Popa
Membru titular al Academiei de Științe Medicale din România, profesor doctor docent, medic cardiolog, specialist în chirurgie cardiovasculară. A efectuat prima operație pe cord deschis din România la 5 aprilie 1973, la Târgu-Mureș.
Este considerat fondatorul Școlii moderne Românești de Chirurgie Cardiovasculară.
Vicepreședinte FOBAC – Academician Prof. Dr. Doina Sanda Pop de Popa
Membru titular al Academiei de Științe Medicale din România, doctor în științe medicale, medic primar oftalmolog.
Carieră universitară îndelungată activând ca profesor universitar la UMF București, conducător de doctorate atât pentru doctoranzi români cât și străini, președinte în diferite comisii de specialitate. În prezent este profesor consultant.
Are o vastă experiență managerială, ca șef de secție/ clinică din spitale mari din București, inclusiv director medical, în Spitalul universitar București.
Activitatea științifică s-a concretizat în redactarea a 12 tratate de specialitate.
Din totalul de 385 de lucrari științifice au fost publicate 202 in tara si strainatate, din care mare parte au fost recenzate in Excepta Medica si Analle d’Oculistique.
Majoritatea lucrărilor au găsit largă aplicabilitate în activitatea curativă cu rezultate optime. Multe dintre cercetări sunt originale prin faptul că pun bazele clinice și experimentale ale unei noi terapii in oftalmologie.
Procedeul terapeutic cu ADN in cheratita herpetica a constituit obiectul inovatiei înregistrate în 5.XII.1970
Ca urmare a activității științifice depuse a fost citată în Enciclopedia medicală românească Secolul XX, sub redacția Nicolae Ursea, și în Who’s Who în 2003.
General Manager FOBAC – Centrul Medical “Pop de Popa ” – MD, Dr. Cosmina Cioroboiu
Medic specialist Sănătate Publica si Management sanitar, Master in Managementul Sănătății Publice si al Serviciilor de sănătate.
Absolventa a Universității de Medicina si Farmacie din Craiova, in prezent este medic specialist in Sănătate Publica si Management sanitar (specialitate dobândită la UMF Carol Davila, Bucuresti) si expert in Politici de Sanatate europene. In acest sens, s-a implicat in diverse studii de economie sanitara in sistemele de sănătate europene si din Romania, precum si in câteva proiecte naționale, având la baza elaborarea unor strategii preventive si de promovare a sănătății.
A estimat, prin diverse studii, impactul economic al stilului de viața asupra sistemului sanitar, a costurilor date de mortalitatea precoce prin bolile cauzate de obiceiurile nesănătoase, precum si impactul asupra bugetului național.
See more ...
A participat la numeroase congrese internaționale in domeniul politicilor de sănătate europene, Inovație in medicina, medicina personalizata si medicina preventivă (medicina celor 4P: prevenție, predicție, personalizare, participare).
In plus, s-a implicat si in activitatea didactica si educatia tinerilor, timp de 7 ani, in domeniul Managementului sanitar, Epidemiologiei, Sănătății Publice, Managementului proiectelor si a calitatii in sistemul sanitar. Astfel, având o vasta experiența in sistemele sanitar si educativ, precum si pregătire profesională in Psihopedagogie, a devenit coordonatoarea in România a unui proiect european, o resursa educationala destinată elevilor din România. Proiectul își propune creșterea nivelului de informare si educare a copiilor si familiilor acestora, in ceea ce privește microorganismele, modul de transmitere a infecțiilor, prevenirea si tratarea acestora. De asemenea are in vedere cultivarea interesului copiilor pentru știință si imbunatatirea cunostintelor in materie de sănătate publica.
Imbinand experiența clinica din sistemul primar de asistenta medicală cu experiența din diverse structuri ale sistemului sanitar românesc si european, a reușit sa pună in prim plan grija fata de pacient, nevoile reale ale acestuia si calitatea actului medical. Considera de o importanta majora ca pacientul sa fie plasat in centrul sistemului, in trend cu rolul pacientilor europeni in noua ecuatie a sistemelor de sănătate. Astfel, in Centrul Medical “Pop de Popa”, s-a trecut de la abordarea traditionala la cea multidisciplinara, personalizata, a fiecărui pacient.
Pornind de la ideea ca managementul este “arta si știință” si necesita o viziune aparte a întregului context medical si de sistem, Dr. Cosmina Cioroboiu s-a alăturat echipei FOBAC, in anul 2013, din dorința de a continua inițiativa D-lui Academician Prof. Dr. Doc. H.C. Ioan Pop de Popa, fondatorul Fundației FOBAC in anul 1991, in scopul de a-i asista pe pacienții operați pe cord si pe cei cu probleme grave cardiovasculare, după externarea acestora din spital. De asemenea, prin donatiile primite din străinătate si din tara, s-a reușit acordarea unor consultatii si medicamente gratuite acestor pacienti, precum si a multor altor facilitati, in decursul timpului.
Fondator al școlii moderne de chirurgie cardiovasculară din România, Dl. Academician Prof. Dr. Ioan Pop de Popa a reușit sa-si formeze de-a lungul timpului o echipa medicala cu o înalta calificare profesională, oameni care practica medicina nu doar cu mintea, ci si cu sufletul.
Povestea trebuie sa continue!